Kan jeg blive spejder som voksen?

Kan jeg blive spejder som voksen?

Der er rig mulighed for at opleve spejdernes fællesskab, friluftsliv og udfordringer som voksen.

Det Danske Spejderkorps er Danmarks største børne- og ungdomsorganisation, og som voksen er der masser af mulighed for at gøre en forskel for børn og unge og selv få store oplevelser. Som voksen kan du fx blive spejderleder, blive medlem af en klan (for 16-24-årige) eller bare hjælpe lidt til på fx store aktiviteter eller ture, hvor der er brug for ekstra hjælp.

Skal jeg have været spejder for at blive leder?

Nej, du behøver hverken have det sorte bælte i friluftsliv eller være ekspert i aktiviteter for børn og unge for at være med. De andre ledere skal nok hjælpe dig godt i gang. Har du mod på at give børn og unge en god oplevelse, og indgå i et fællesskab, er det alt rigeligt. Hvert år kommer der omkring 1.000 nye ledere til grupperne i Det Danske Spejderkorps så du kommer ikke til at være alene.

Hvad laver man som spejderleder?

Som spejderleder er man med til at planlægge de aktiviteter, som spejderne laver. Det kan være alt fra at finde en sjov udendørsleg til at planlægge et spændende forløb med udgangspunkt i romerriget eller arrangere en sommertur til Norges fjelde. Rollen som spejderleder handler faktisk mere om vejledning end om at tage styring af aktiviteterne. Og det gælder særligt, som spejderne bliver ældre og mere selvstændige. Faktisk er en af de vigtigste opgaver som spejderleder at kunne træde et skridt tilbage og lade spejderne selv klare de udfordringer, de bliver stillet.

Hvad handler spejder egentlig om?

Grundidéen med spejder er, at børn og unge udvikler sig, så de både bliver selvstændige, lærer at begå sig i et fællesskab og får mod på at tage ansvar for sig selv og andre. Det lyder måske ret stort, men i praksis handler det om, at spejderne oplever fællesskab, friluftsliv og udfordringer. Du kan læse mere om Spejderideen her, som er grundlaget for vores arbejde.

Skal man være kristen eller religiøs som spejderleder?

Nej, det skal man ikke. Det Danske Spejderkorps har hverken en særlig tilknytning til folkekirken eller en mission om at forkynde kristendom eller andre trosretninger. Vi vil naturligvis gerne have, at børn og unge tager stilling til de store spørgsmål i livet, men det behøver nødvendigvis ikke rumme et religiøst element. Det kan fx være, når vi undres over universets uendelighed på en stjernekiggertur eller reflekterer over livets gang ved at se på årringe i et gammelt træ.

Hvor stor en opgave er det at være leder?

Det er en vigtig opgave at være spejderleder. Selvom man måske kun er spejderleder en gang om ugen, kan man have stor positiv indflydelse på et barn eller en ung, fordi man tilbyder en anden voksenrolle end den, der kendetegner forælderen eller læreren. Ud over at man som spejderleder skal bruge tid på selve spejdermøderne, er der også noget planlægning, hvor man finder aktiviteter m.m., så spejderne udfordres og lærer nyt.

Kan jeg bare hjælpe lidt til engang imellem?

Ja, i langt de fleste tilfælde er vi ledere nok til at klare de aktiviteter vi deltager i, men særligt i forbindelse med store ture og lejre, eller hvis nogen af de faste ledere må melde afbud til et møde, vil vi meget gerne have ressourcepersoner vi kan trække på. Der er altså mange muligheder for at være leder – spørg lederne i gruppen. Men pas på, det kan være stærkt vanedannende at se børn og unge udvikle sig.

Hvor kan jeg finde ud af mere?

  • Man kan altid tage en snak med gruppelederen eller de øvrige ledere.
  • Læs mere om at være spejderleder i hæftet ”Ny leder” .

Jeg er interesseret i at vide mere, hvordan kontakter jeg gruppen?

Du finder kontaktoplysninger på gruppelederen og de øvrige grene på siden "om os"